Skip to main content

Zlatá horečka na Klondiku

Prérií se nese zpráva, že starej Bob Henderson tam na severu – na pravým severu – našel zlato. A to hodně zlata. A kdyby to byl kdokoliv jinej než proslulej Robert Henderson, tahle báchorka by po Státech proběhla bez povšimnutí a život by se líně plazil dál. Jenže takhle se vzedmula vlna nadějí pro ztroskotance všeho druhu … nadějí, že jejich mizernej život už mizernější být nemůže a zlatá hrouda je nyní jejich jediný smysl života. Mezi tou cházkou lumpů, zlodějů a opilců jsou ovšem i dobrodruzi, jejichž vyhlídky v lepší zítřky nemusí být takovou utopií jako stále plná sklenka whiskey.

Z měst na západním pobřeží jako San Francisco nebo Seattle se pomalu stávají pulsující metropole plné nedočkavých dobrodruhů čekajících na svou loď, která je odveze za jejich zlatým snem. V ulicích hlava na hlavě, sklady přecpané všemožným potřebným i nepotřebným vybavením, obchody s proviantem nestíhají doplňovat zboží. Tak vypadají dnešní dny v přístavech, v poslední dekádě 20. století. Svět se zbláznil – jen o tom ještě neví a čeká ho kolonizace dalekého nehostinného severu, která se navždy zapíše do historie Severní Ameriky nesmazatelným písmem.
Zpráva o objevech zlata daleko v kanadských teritoriích se šíří rychleji než mor. A ten kdo chce naplnit svůj osud (a kapsy) musí být rychlý – setsakramentsky rychlý. Všichni se zlatou vidinou v hlavě tuší, dokonce i ti nejhloupější, že všechny ty zlaté žíly ve skalách a zlaté valouny v horských potocích na ně nebudou čekat věčně a kdo přijde pozdě, najde jen bahno, zdevastovanou krajinu a smrt. Proto se začínají formovat zajímavé skupiny mladých, zdatných a nadšených objevitelů, kteří mohou mít opravdickou šanci na úspěch.
Zlatá horečka spojí svou historii s Klondikem, Králičím potokem, Chilkootským průsmykem či Dawson City, což současní pošetilci spěchající až k ramenům mocného Yukonu ani zdaleka netuší. Stejně tak netuší, jak strastiplná cesta je čeká, kolik nabídne utrpení a jak málo z nich se podaří opravdu zbohatnout, naplnit svůj osud a navždy změnit svůj život. To se povede jen té hrstce nejzdatnějších, nejvytrvalejších a nejodvážnějších. Přejme výpravám úspěch a ať jsou jejich skutky tak slavné, že se jednou stanou námětem povídky Jacka Londona…

Tužín 2016